Chełmiński Budżet Obywatelski Chełmiński Budżet Obywatelski
500.000 PLN
Szczegółowy podział kwoty
Całkowita kwota na zadania ogólnomiejskie
500.000 PLN

ZaDucha nam nie straszna (czyli zagospodarowanie przestrzeni w obrębie kościoła św. Ducha, od ul. Toruńskiej, do punktu widokowego.)

Dane podstawowe

Numer nadany po weryfikacji 1

Opis projektu Projekt ma na celu zagospodarowanie przestrzeni przy kościele św. Ducha od ul. Toruńskiej do punktu widokowego. 1. Przed kościołem, przy ul. Toruńskiej i Wałowej: Zależy nam na tym, żeby to miejsce nie służyło do wyprowadzania psów , ale stało się miłym zakątkiem, w którym będzie można się zrelaksować. Ponadto teren przed kościołem jest położony przy głównym szlaku komunikacyjnym. Może stać się wizytówką tej części miasta. Chcemy zlikwidowania kwiatowych kul. W zamian za to, przy wsparciu i projekcie uczniów Technikum Architektury Krajobrazu z Grubna stworzyć atrakcyjny zielony zakątek. Warto postawić w tym miejscu również ławki i kosz e na śmieci. Myślimy również o wymianie schodów prowadzących w kierunku tarasu widokowego. Obecne pozostawiają wiele do życzenia. 2. Przestrzeń obok kościoła św. Ducha, tuż przy tarasie widokowym: Podobnie, jak przed kościołem, teren warto nasadzić roślinnością. Myślimy jednak o tej przestrzeni pod kątem ogrodu sensorycznego. W związku z tym proponujemy nasadzenia roślin szumiących stymulujące zmysł słuchu, rośliny pachnące rozwijające zmysł węchu czy rośliny wielobarwne o pobudzające zmysł wzroku Dodatkowo myślimy o zasadzeniu 2 lip jako drzew miododajnych. Dla stymulacji zmysły dotyku proponujemy stworzenie chodnika z „kuwetami wypełnionymi m i. in. piaskiem, kamieniami o różnej wielkości, korą, trawą, itp. tak, by dzieci chodząc boso mogły odczuwać różne faktury. Ponadto za kościołem jest wjazd. Wspomniane chodniki sensoryczne byłyby częścią szerokiego chodnika z kostki brukowej, która posłużyłaby również jako strefę gier. Nad fragmentem tego chodnika znajdzie się pergola ogrodowa. Jej ściany zostaną wykorzystane na elementy rozwijające dotyk z wykorzystaniem receptorów dłoni.

Cel realizacji zadania To miejsce latem bardzo nasłonecznione. Dlatego chcemy, żeby stanęły tam ławki z solarami, przy których będzie można naładować telefon komórkowy. Równolegle do ściany kościoła (wzdłuż tej ściany) proponujemy stworzyć dużą szachownicę, z ogromnymi figurami szachowymi, tak, by mieszkańcy mogli na świeżym powietrzu korzystać z tejże gry. - takie tylko figury, a sama szachownica powinna być stała, np. z kostki brukowej w ciemnym i jasnym kolorze. Sama szachownica powinna mieć wymiary 6x6 m. Przestrzeń wydzielona szachownicą, w okresie letnim mogłaby również stanowić przestrzeń sceniczną dla działań, które są tam prowadzone. Teren ten jest bardzo nierówny. Warto go wyrównać i stworzyć przestrzeń „piknikową”. Myślimy również o oświetleniu tej przestrzeni, ale nie zwyczajnymi latarniami. Żeby proponowane inwestycje nie zostały zdewastowane, proponujemy uruchomić w tym miejscu monitoring. Wiemy, że jest przy ulicy Toruńskiej, ale może być to niewystarczające. Szachownica powinna być dostępna w sezonie. W okresie, kiedy i kościoły są otwarte. Podobnie z girlandami świetlnymi.

Autor Iga Jambor-Skupniewicz

Miejsce realizacji zadania (podać miejsce albo obszar, w którym ma być realizowane zadanie)

Miejsce realizacji zadania (podać miejsce albo obszar, w którym ma być realizowane zadanie) Obszar przy kościele św. Ducha od ul. Toruńskiej, do punktu widokowego.

Szacunkowy koszt zadania

Kwota 65.066 PLN

Status

Status Aktualnie rozpatrywane

Data dodania 2020-03-03 13:52

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.